Concerten uitstekend voor relatiemanagement

, , ,

Het Protocolbureau is onlangs lid geworden van de ‘business circle’ van het Residentie Orkest. Ter gelegenheid daarvan verscheen in de laatste uitgave van het ‘Symphonic Magazine’ een interview met Jean Paul Wijers over protocol en relatiemanagement.

Lees hieronder de tekst van het artikel. Foto: Ilya van Marle.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.


Sinds het jubileumconcert van 21 november 2014 is het Protocolbureau van Jean Paul Wijers (Brabant, 1971) lid van de Business Circle van het Residentie Orkest. Protocolbureau is betrokken bij grote officiële bijeenkomsten, van Koninklijke huwelijken, staatsbegrafenissen tot de herdenking van MH17. Maar wat is protocol nu eigenlijk precies?

De officiële definitie is: De regels die ontmoetingen tussen officiële functionarissen bepalen, vertelt Jean Paul Wijers. Protocol wordt vaak verward met etiquette, maar etiquette is ‘gedrag tussen mensen onderling’ en protocol heeft dus veel meer met logistiek management te maken. 

Protocolbureau gaat dus over professioneel relatiemanagement? Ja, maar wij werken wel volgens ‘modern protocol’. Dat is gericht op het organiseren van de juiste ontmoetingen tijdens een officiële gelegenheid, zonder deze formeler te maken en daarmee afstand tussen mensen te creëren. Modern protocol is dus geregisseerde aandacht (die overigens niet-geregiseerd moet lijken). Aandacht is schaars in onze hectische maatschappij, aandacht is een luxe product. Het grootste goed wat je iemand kan geven, is 10 minuten van je tijd. Goede netwerkbijeenkomsten bieden de ruimte en de rust om de volle aandacht aan iemand te geven. De trend in relatiemanagement is dus: slow time.

Ontstaan
Het idee voor Protocolbureau is ontstaan tijdens mijn opleiding aan de hotelschool Den Haag. Het was oorspronkelijk mijn jaarclub. Tijdens vakantiewerk kwamen wij in contact met de organisator van de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Awards. Die vond onze gastvrijheid zo goed, dat hij ons wilde inschakelen om hem daar te ondersteunen. Dat was het begin van het Protocolbureau.

Jublieum
Wij hebben met heel veel plezier meegewerkt aan het 110 jarig jubileum van het Residentie Orkest. Lid worden van de Business Circle van het orkest leek me daarop ook een logisch vervolg. De concerten zijn immers uitstekende gelegenheden voor professioneel relatiemanagement. 


Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.