NRC: Rare jongens, die hollanders

,

Rare jongens, die Hollanders” is een interessant artikel van NRC-verslaggever Reinier Kist. Op internationale bijeenkomsten ervaren onze protocolmedewerkers hetzelfde. Hollanders zijn het zich niet altijd bewust, maar wij zijn direct, niet-hiërarchisch en informeel. Buitenlanders ervaren dat vaak als bot en ongastvrij.

Met de beste bedoelingen richten wij Hollanders ons vooral op de inhoud van een bijenkomst en vinden de vorm waarin deze plaatsvind oninteressant. In veel andere landen is de wijze waarop je iemand ontvangt, een middel om te laten zien hoe belangrijk je bent.

Op NOS nieuws was jaren geleden een verslag te zien van twee multinationals in onderhandeling over fusie: Een Nederlandse en een Engelse onderneming. Op het nieuws zag je de Nederlandse CEO naar London gaan. Bij aankomst op het hoofdkantoor werd de autodeur opengedaan, de voordeur stond open en de lift te wachten. De Engelse CEO begroetten in de hal.
Hetzelfde gebeurde in Nederland en de Engelse CEO, hij had zich onze cultuur verdiept, droeg voor de gelegenheid een gebreide trui. De autodeur en de voordeur werden niet opengedaan. Er was niemand die begroette.
Wij houden het graag informeel maar de Engelsen dachten vast ‘ze willen niet en daarom word ik zo ontvangen’. De deal is ook mislukt.

Lees hier het artikel:
nrcq.nl

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.